A puzzle még mindig elképesztően népszerű játék, és tudok egy oldalt, ahol rengeteget lehet kapni belőle!

Mindenki próbálkozott már egy-egy puzzle kirakásával, ebben biztos vagyok. A puzzle pedig napjainkban is éppen olyan népszerű, mint korábban.

A puzzle igazi családi játék, de egyedül is prímán játszható. Alapvetően a koncepció egyszerű, a képek fel vannak darabolva egymáshoz illeszkedő részekre, a csomagban pedig meg kell találnunk azokat, amelyek egymásba illenek, ezzel egy képet kapva.

A puzzle története

A világszerte népszerű kirakósjáték, azaz puzzle Angliából ered. 1763-ban történt, hogy egy Brit térképszerkesztő lombfűrésszel feldarabolta az akkori Nagy-Britannia térképét úgy, hogy minden darab egy-egy grófságot jelentett. Ezt az első puzzlet végül földrajz tanuláshoz használták segédletként és így is árulták. Ám ezeknek a daraboknak még nem volt az a klasszikus kinézete, mint a mai puzzle darabjainak, hiányoztak a kis fogak róla, és a kép is merőben más volt, egy térkép. A ma népszerű formáját csak a 19.század második felében nyerte el, és azóta is hódít a felnőttek és gyerekek körében is. Ekkor még csak kisipari technológiával történt az előállításuk, a 20.században viszont áttértek a tömeggyártásra. A puzzle egyik legnagyobb minőségi kitétele, hogy a darabok hihetetlen pontossággal illeszkedjenek egymáshoz. Mostanában a legtöbb puzzle vastag kartonra nyomott képek feldarabolásával jön létre, a vágási technológia fejlődésével pedig a darabok vágásának a pontossága is nőtt.

Egy puzzle nehézségét egyébként nem csak a darabok mérete és száma adja, hanem a színek is. Ebbe sokan nem gondolnak bele, de gondoljuk jobban át, miért is nincsenek fekete-fehér puzzle-k?

Persze már rengeteg másféle kirakós is létezik, egyre divatosabbak a 3D-s kirakósok, és olyanok is vannak, amiken a színek sem különböznek, sőt, olyannal is találkoztam már, aminek mindkét oldalára van nyomtatva. Ezeket nagyon nehéz kirakni, és csak az igazi profiknak megy.

A puzzle kortól és nemtől függetlenül mindenki számára megfelelő kikapcsolódást nyújthat, hiszen rengeteg szín, mint, alakzat létezik, egészen egyszerű daraboktól a legbonyolultabbakig mindenki megtalálhatja azt, ami a számára a legjobban megfelel. Az ezer, tízezer darabos és az egészen könnyű, gyermekeknek való puzzlek között rengeteg variációt találhatunk meg.

A puzzle fejleszti a térlátást, a problémamegoldást, minezt játékos módon. A legkisebbektől a legnagyobbakig bárkinek ajánlják a készítők.

Emlékszem, én egy kicsit mindig csalódott voltam, mikor valamilyen édességhez puzzle volt ajándékba gyerekkoromban. Csak évekkel később, mikor már kicsit érettebb lettem, akkor fogtam fel, mennyire szórakoztató is tud lenni egy puzzle kirakása. Sokat szoktam szenvedni egy-egy darabnak a helyére illesztéssel, és mondhatni, mg mindig kissé ügyetlen vagyok benne, de egyre jobban fejlődök. Még nem próbálkoztam meg igazán sok darabosakkal, és a 3D-s puzzlek is túl nehéznek tűnnek egyelőre, de fejlődök. Már évek óta szeretek puzzlezni, és ez a szenvedélyem úgy tűnik, hogy sokkal tovább kitart, mint az eddigiek.

Honnan vegyünk puzzlet?

Persze, ha valaki a puzzlek szerelmese, akkor mindenképp van egy kedvenc helye, ahonnan beszerezheti az újabb és újabb készleteket. Nekem hatalmas kedvencem a jatekwebshop.eu. Ugyan, én nem kifejezetten gyerekjátékokért látogatok el az oldalra, pedig elképesztően hatalmas választékuk van belőlük. Engem csak a puzzlek érdekelnek.

Puzzle téren is elképesztően sok készlet közül lehet választani. A legkülönbözőbb puzzlek kaphatók náluk, vannak kicsik, nagyok, nehezek, könnyebbek, 3Dsek, 2D-sek. Gyakorlatilag minden, ami csak létezik, az kapható náluk. A mesehősöktől kezdve a filmeken át a festékekig minden témában árulnak puzzlet.

Az oldal használata pedig roppantul egyszerű. Kicsit olyan, mint minden webshop, e azok közül is a jobb félék. Rengeteg kategóriára vannak bontva a játékok és az egyes játékfajtákat külön-külön le is lehet nyitni, és azokon belül egyre szűkebb kategóriák közül lehet választani. De ha valaki mégsem talál meg valamit, mert nem tudja, hogy hol keresse, akkor segítségére van a keresőmező, ahova én annak ellenére, hogy van külön puzzle kategória, csak be szoktam írni, hogy puzzle, és máris mazsolázhatok a játékok között. Nekem kifejezett kedvencem, hogy be tudom állítani, milyen árkategóriában nézelődök, illetve, hogy be tudok állítani egy bizonyos kort, így például nem a Pepa malacos puzzle találatokat fogja először kidobálni a számomra.

A másik funkció, amit egyszerűen imádok, hogy a játékokat kívánságlistára tudom tenni, szóval, ha valami tetszik, de nem tudom azonnal megvásárolni, akkor csak átteszem a kívánságlistára és következő alkalommal meg tudom vásárolni. Így nem felejtem el, hogy miket szerettem volna megvásárolni, és könnyebben tudok dönteni is az egyes termékek között.

Az az általános észrevételem, hogy online mindig nagyobb a választék, mint a hagyományos boltokban, így ezt a vásárlási formát jobban is preferálom. Főleg, amióta olyan munkarendben dolgozom, hogy nem tudok mindig odaérni zárásig a boltokba. Ezért kifejezetten keresem azokat a helyeket, ahol rendelkezésre áll házhozszállítási opció a személyes átvétel helyett vagy mellett. Itt többféle szállítási mód is választható, ezért kifejezetten szeretek innen vásárolni.

Remélem, hogy azoknak, akik szeretnek puzzlekat kirakni, sikerült pár érdekességgel és hasznos információkkal szolgálnom, akik pedig még csak most szeretnének belevágni a puzzle világába, azoknak pedig kitartást! Ez a játék elsőre nagyon nehéznek tűnhet, de érdemes eleinte könnyebb darabokkal kezdeni, majd utána, ha beletanul az ember, áttérhet a sokkal bonyolultabbakra is. Ha nem sikerül egyből az se szegje kedveteket, csak egy kis türelem és kitartás kell hozzá, hogy elkészüljenek a képek! Ha pedig egy kész, jöhet a következő, akár az ajtódhoz rendelve a jatekwebshoppal.