Macbeth jóslat a motorolajról

Hallottunk már a Macbeth jóslat nevű jelenségről? Nyilvánvalóan Shakespeare Macbeth című drámájából származik. Arra vonatkozik, amikor valaki megjósol valaki számára egy, a jövőben vele bekövetkező eseményt, ami így, elültetve a gondolatot a másik fejében egyfajta önbeteljesítő próféciává változik. A Macbeth jóslat lélektanában nincs semmiféle transzcendencia vagy mágikus erő, pusztán arról van szó, hogy intuitív módon belénk oltják azt a gondolatot, amely tudat alatt hajszolni fog minket a megjósolt esemény irányába.

A hatásos bevezetés után gondolkodjunk el azon is, hogy mi van akkor, ha ezt a jóslatot nem egy élőlényre alkalmazzuk, hanem egy mechanikus eszközre, egy gépre, például egy autóra.

Ez történt velem és az egyik Laci nevű haverommal, amikor épp új autójával kocsikáztunk. Laci még egészen friss jogsis volt, az autóját pedig úgy örökölte a keresztapjától, mert már elég rég óta csak a garázsban porosodott, és csupán arra várt, hogy valaki a családban bejelentkezzen érte – és amint sikerült megcsinálnia a forgalmi vizsgát, már hívta is a keresztapját, hogy ő bizony csak beleülne abba a régi kis verdába. Szóval így jutott hozzá, nem kellett még egy évig kuporgatnia, mint ahogy azt teszik sokan, például én.

A történet szempontjából mondjuk mindez mellékes volt, de nem árt tudni, hogy milyen körülmények vezettek az autónk önbeteljesítő jóslatához. Szóval Lacival elindultunk egy körre pár nappal az után, hogy megkapta az autót és kitakarította. Út közben rádiót hallgattunk, mivel még nem volt ideje cd-lejátszót beszerelni, mert különben tuti, hogy üvöltetett volna valami eszetlenül zúzós rock zenét. Ekkor szólalt meg valamelyik rádióban a híradós hölgy bájosan kimért hangja, és kezdte felsorolni, hogy hol milyen fontosabb események történtek, és hogy melyik úton milyen balesetek voltak, hol kell torlódásra számítani. Minket szerencsére nem érintett egy sem, viszont elkezdtünk vitatkozni a hírek szerepéről. Ő állította, hogy a híreket nem lehet objektív módon bemutatni, mert mindig minden szubjektív döntés eredménye. Az is, hogy melyik hírt mondod el, az hogy a szavakat milyen sorrendben használod, és persze, hogy milyen szavakat használsz. Én erre azzal védekeztem – noha ezekben valójában igaza van –, hogy igazából ha egy hírt elmondanak semleges és nem sugalmazó szavak nélkül, az már önmagában elégséges lehet az objektivitás szempontjából. Ha pedig mindenképp értékítéletet akarnak vonni az esetről, arról, hogy az adott médium hogyan vélekedik róla, még mindig megtehetik, hogy utána beleilleszkednek egy másik nézőpontba, és elmondják, hogy azok miként láthatják máshogy. Ő ezzel nem értett egyet, mert szerinte, ha valaki más nézőpontjából beszél, egy olyanból, amivel egyáltalában nem tud azonosulni, akkor azon úgyis érződik, és kihallatszik majd az, hogy ezzel ők mennyire nem értenek egyet, és így ez is egy befolyásolásnak számít, még ha a szándék igencsak nemes volt is.

Szóval ilyen magasröptű, kommunikációelméleti témákról diszkutáltunk, kissé feleslegesen, hiszen a rádiós hírműsoroknak egyáltalán nem jellemzője, hogy hosszasan kitárgyalnak egy-egy témát, mert jobbára csak rövid, egy-két perces hírblokkok vannak, ahol nem a minőség, hanem a mennyiség a fontos.

Aztán a következő hírblokkban volt egy hír, hogy egy torlódás történt, mert az egyik autó lerobbant, a mögötte haladó pedig egyenesen beleszáguldott a hátuljába. És ekkor vette kezdetét az én Macbeth jóslatom. Ugyanis eszembe jutott, és megkérdeztem Laci haveromat, hogy, ugyan tök jó, hogy kitakarította az autót, de ellenőrizte vagy ellenőriztette a belső részeket? Erre ő egy gúnyos, ironikus fejjel azt mondta, hogy persze, de ebből már tudtam, hogy nem. És előadtam neki, hogy ha ilyen hülye, akkor előbb vagy utóbb ő is így jár, lerobban vagy szét fogja cseszni az autót, valami piti figyelmetlenség miatt, minthogy kifogy az olaj. Azért mondtam ezt, mert igazából ennél jobb példát nem tudtam volna mondani, mert sokkal többet én sem tudok az autók működéséről. Mindenesetre belekapaszkodtam ebbe a témába, és kezdtem győzködni, hogy amint hazaér, vizsgáltassa meg az apjával vagy bánom is én kivel, különben szétbarmolja a motort. Mert motorolaj nélkül nem lesz, ami meggátolja a súrlódó alkatrészek kopását, és olyan hamar elkopnak, hogy rövid időn belül el sem fog indulni az autó egyáltalán. Plusz még más is történhet, mert az olaj nem csupán ezért felelős. Véd a korrózió ellen is, meg hőelvezető hatása is van. Igazából tényleg ezzel érveltem, mert csak ehhez a részéhez értettem, ugyanis az otthoni kocsinkkal nem régiben ugyanez történt.

Lényeg a lényeg, hogy ezt a jóslatot tettem Lacinak, reménykedve, hogy elindítottam benne egy kis gondolatot, aminek a végén majd tényleg leellenőrzi ezeket a dolgokat. Csakhogy a gondolat valahol eltévedhetett, mert Laci pár nappal később, mikor el akarta indítani az autót – láss csodát –, az nem indult be, csak, ahogy ő mondta, köhögött a motor, és ennyi. Felhívott telefonon és elmondta, hogy megtörtént, amiről beszéltünk. Kérdezte, hogy ilyenkor mit csináljon, és én mondtam, hogy a motort nézesse meg, hogy, menthető-e. Illetve, hogy tudok egy helyet, ahol nagyon jó árban van a motorolaj, mert a múltkor mi is onnan rendeltünk. Csomó akció van, meg elég jó a választék is. Meg is fogadta a tanácsom, és mondta, hogy azonnal megrendelni.

Végül úgy alakult, hogy a motor menthető volt az olajjal, nem kellett kicserélni, de azt hiszem, ez elég jó lecke volt neki végül, mert nem győzött hálálkodni később, és azóta is, ahogy én észrevettem, sokkal figyelmesebb már. Belátta, hogy az autó már nem olyan, mint valami olcsó kis tárgy, amit leveszel a polcról a boltban, ha az előző elromlott.

Szóval így alakult az én Macbeth jóslatom, amit én egy gépre alkalmaztam, holott a tervem sokkal inkább az volt, hogy Laciban idézzek elő némi változást. Csak hát trükkös jóslásfajta ez, mert ha nem sikerül – márpedig Lacin nem sikerült végrehajtani – akkor az ellenkezőjét váltja valóra. Ez történt most. Én meg azóta is azon gondolkodom, hogy vajon a rádióban beolvasott hír nem egy Macbeth jóslat volt-e rám nézve, ami elültette bennem a gondolatot, hogy ültessek el egy gondolatot Laci fejében? Trükkös, mi?

motorolaj