A megfelelő gumiabroncs használat életeket menthet!

Bár az utóbbi években nem volt teljesen kiszámítható hazánk időjárása, mégis elmondható, hogy az évszakoknak megfelelő sajátosságok (télen a hó, nyáron pedig a hőség) még mindig többségében jellemzőek. Sőt, mondhatni extrém szélsőségek is tapasztalhatóak mostanában, nem csak hőmérséklet, de például a csapadékmennyiség tekintetében is.

Ennek köszönhetően sajnos rengeteg olyan hírrel van tele a média, ami arról szól, hogy sokszor súlyos következményekkel járó közlekedési balesetek történnek. Sok tényezős, hogy miből adódhat egy baleset. Sokszor okozza a nem megfelelő kipihentség, vagy a figyelmetlenség, váratlan helyzet, amit a sokszor rutintalan sofőrök nem tudnak lekezelni. Nagyon téves látásmód, ha azt gondoljuk, hogy velünk ez nem történhet meg. Az autóvezetés egy nagyon komoly dolog, kár, hogy ezt a legtöbb autósiskolában nem mondják el a vezetni tanulóknak. Ugyan is azzal, hogy beülünk egy autóba és közlekedünk, hirtelen nem csak a saját testi épségünkért, de másokért is felelőssé válunk, nem csak akkor, ha utasunk van.

nyári gumikereső

Éppen ezért nagyon fontosnak tartom, hogy minden sofőr tisztában legyen az ezzel járó felelősséggel és tegyen meg minden tőle telhetőt azért, hogy elkerülje a baleseteket. Sok olyan dolog van, amivel legalább a rajtunk kívül álló okokból történő negatív eseteket megelőzhetjük. Egy gondos autósofőr legalább évente egyszer biztosan átnézeti az autóját. A jogosítvánnyal együtt még nem leszünk rögtön szerelők, nagyon fontos, hogy ezt belássuk, és bízzuk szakemberre annak eldöntését, hogy jól fog-e például a fék, biztonságosan tud-e részt venni a forgalomban a gépjárművünk. Nekem az is nagyon nagy szívfájdalmam, hogy a sofőrök nem fektetnek elég figyelmet arra, hogy milyen gumiabroncsot használnak az autójukon. A gumik minősége és milyensége is nagyon befolyásolja, hogy az adott helyzetben egy autó hogyan viselkedik.

Sokan azt gondolják, hogy ez nem is annyira lényeges, pedig igen. Képzeljük el például, hogy a legnagyobb téli hidegben, egy lapos és vékony talpú cipőben indulunk útnak. Szinte borítékolható, hogy az első adandó alkalommal el fogunk csúszni a jégen, mert a cipőnek nincsen tapadása, sem recéi, amik segítenének ebben a helyzetben. Ugyan ez a helyzet, ha mondjuk, nyáron egy bakancsban indulunk el. A talp szinte egybeolvad a forró aszfalttal, és minden lépés egy igazi szenvedés, 3x olyan nehéz, mintha egy sík talpú cipőben közlekednénk.

Na, ugyan ez a helyzet az autókkal is. nem véletlenül lettek kitalálva azok a nyári és téli gumiabroncsok, és nem véletlen, hogy sok országban komoly büntetés jár már azért, ha nem az időjárásnak megfelelő „cipőt” tesszük az autóra. Nálunk még sajnos nincs olyan szigorú szabályozás, pedig én fontosnak tartanám, ha erre is szegeződne nagyobb figyelem.

Mert sokan csak a megfelelő presszió hatására figyelnek oda ilyen kérdésekre. Sokaknak gátat szab a lustaság is, pedig már nagyon egyszerűen meg tudjuk oldani a gumiabroncs vásárlást. Fontos persze, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk arra, hogy megfelelően megbízható helyről vásároljunk, jó minőségű abroncsokat. Az interneten rengeteg a nyári gumikereső, a téli gumivásár, de ne dőljünk be mindennek. Az olcsó húsnak az esetek nagyon nagy százalékában igen is híg a leve. Higgyétek el nekem, és nekem és ne a saját bőrötökön tapasztaljátok meg.

Én például mindig innen szoktam abroncsokat vásárolni.

Megbízható cég, nagy választékkal, korrekt árakkal és segítőkész hozzáállással. Még sosem fordult elő, hogy ne lettem volna elégedett azzal, amit náluk vásároltam. Így mindig biztonságban tudhatom magamat és a családomat, legalább ebből a szempontból, és elmondhatom, hogy én minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy ne okozzak vagy szenvedjek balesetet. Mert nem tudnám elviselni, ha azért sérülne meg valaki, mert én nem fordítottam figyelmet egy egyszerű és könnyen megoldható dologra.