Napenergia elérhető közelségben

A környezeti változások és az ehhez kapcsolódó fenntartható fejlődés manapság különösen fontos téma lett, amellyel politikusok és gazdasági szakemberek egyaránt foglalkoznak.

A fenntartható fejlődés alatt azt értjük, hogy a mai fogyasztói társadalom szereplői olyan módon éljék mindennapjaikat és használják ki az erőforrásokat, amelyek nem lehetetlenítik el a jövő generáció számára, hogy legalább olyan körülmények között élhessenek, mint a mai kor embere. Ez kiterjed az energiaforrásokkal való gazdálkodásra is, hiszen mint tudjuk, rohamosan csökkennek a nem megújuló energiaforrásaink tartalékai, ezért a megújulóak felé fordul a világ figyelme: ilyen a szél, víz és napenergia. A szélenergia felhasználása a nyugati országokban számottevően nő, itthon kevesebb számban találhatóak meg a berendezések, az azonban biztos, hogy a hétköznap embere aligha részesül az előnyökből, otthonunkba nem elérhetőek ezek a rendszerek. A vízenergiával kapcsolatban sajnos hasonló tényeket láthatunk. Na és mi a helyzet a napenergiával?

A napenergia pedig mára már nem csak a business világ képviselőinek, de minden hétköznapi ember számára elérhetővé vált. Egy napelem rendszer beépítése évről évre egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Bár a nyugati országokban még elterjedtebb a különféle megújuló energiát szolgáltató berendezések használata, kis hazánkban is régóta elérhető – sőt, gondoltad volna, hogy az első magyar napelemgyárat 1997-ben nyitották meg? Szétnézve ezen a piacon láthatjuk, hogy mára már nem egy vállalat tevékenykedik a területen, így abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy válogathatunk a különféle ajánlatok között. Kisebb kutatómunka után láthatjuk, hogy választhatásunk több tényezőn alapulhat: fontosak a referenciák, a hozzá kapcsolódó szolgáltatások és annak minősége is, és persze mivel nagyobb befektetésről beszélünk, a napelemes rendszerek ára a legfontosabb tényező. Mindent egybevetve a napelemrendszer.info oldalon találunk kielégítő választ mindegyik kérdésünkre és teljesül minden tényezővel szembeni elvárásunk. Referenciák tekintetében a leghitelesebb, valódi vásárlói és felhasználói interjúkkal, történetekkel találkozhatunk, akik elmesélik, miért döntöttek a cég szolgáltatása mellett, hogyan zajlott maga a betelepítés és miként funkcionál. Nem mindegy ugyanis az sem, mennyire gördülékenyen és problémamentesen zajlik le a beszerelés – sok potenciális vásárlót ez tántorít el a befektetéstől. A napelem rendszerek lényege azonban nem csak a fenntartható fejlődésben vagy CSR szempontokban rejlik, hiszen egy napelem rendszer több generáción át szolgáltat majd energiát otthonunk számára, mégpedig alacsonyabb áron, mint a hagyományos szolgáltatók – így a befektetett összeg később megtérül, és komoly különbséget jelent a családi kassza számára. Egy nagyobb ház esetében, többgyerekes családoknál különösen nagy lehet ez az eltérés, hiszen a villany- és gázszámla egyaránt csökken majd. A fűtés, a mosogatógép használata, mosógép működése és még reggelig sorolhatnánk, mi mindent fogyaszt óriási összegeket és mi minden redukálódik majd egy ilyen rendszer beszerelése után. Akár gazdasági, akár környezetvédelmi indíttatások motiválnak minket, a napelemes rendszerek felhasználói eddigi pozitív visszajelzései szerint megéri a befektetés, hiszen, ha hihetünk a szakembereknek, ez a jövő!